SLOVNÍČEK
Níže Vám nabízíme slovníček často používaných pojmů týkajících se medu a včelaření. Slovníček je abecedně řazen.
ČERSTVÁ VOSKOVÁ VÍČKA
V období „včelích žní“ – v květnu a červnu máme pro zájemce k dispozici čerstvá vosková víčka, která se získávají při vytáčení medu z včelích plástů. Vosková víčka obsahují rostlinné pryskyřice, med a včelí vosk a jejich žvýkání blahodárně působí na dutinu ústní.
KRYSTALIZACE
Tímto výrazem se označuje proces, kdy se z tekutého medu stává med tuhý (zkrystalizovaný). Všechny druhy medu krystalizují - znalci dokonce krystalizaci označují za důkaz pravosti a nepoškození medu. Květové medy krystalizují do několika týdnů, lesní (medovicové) do několika měsíců.
MEDNÝ VÁČEK
Medný váček je orgán před vlastním žaludkem, který slouží k hromadění a přeměně nasátého nektaru nebo medovice v řídký med. Ten pak včela vyvrhne, předá další včele nebo vloží do buněk plástu. I sama včela může med konzumovat, pokud zrovna potřebuje přísun potravy.
MEDOMET
Medomet je ručně nebo elektricky poháněné zařízení na získání medu z plástů, využívající odstředivé síly. V období "včelých žní" - si můžete sami vyzkoušet práci s tímto medometem.
MEDOVICE
Medovice je sladká u včel oblíbená tekutina, kterou vylučují tzv. producenti medovice (např. mšice) na rostlinách.
MEDOVINA
Medovina je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu, vody a kvasu. Název medovina pochází ze spojení medové víno. Lahodnou a našimi zákazníky velmi oblíbenou medovinu připravujeme tradičním způsobem (kvašením) bez použití jakýchkoliv chemických přísad, koření a dochucovadel. Prodáváme v 0,5l skleněných lahvích s přírodní korkovou zátkou.
NEKTAR
Nektar je cukernatá tekutina, kterou vytváří některé rostliny v květech.
PASTOVANÝ MED
Pastovaný med je přírodní včelí med upravený do pastové konzistence šetrným mechanickým postupem tzv. "pastováním", aby dále již nekrystalizoval. Med je zpracováván pouze mechanicky bez zahřívání a bez chemických přísad. Med si zachová svoji roztíratelnost. Tento med je vhodný jako pomazánka k natírání na chléb i pečivo, zvláště pro děti. Je to plnohodnotný přírodní včelí med, který se v průběhu času již nemění, nekrystalizuje.
PASTOVÁNÍ MEDU
Některý med tzv. "zcukernatí" rychle, jiný postupně. Vznikající krystaly do sebe navzájem zapadají, čímž med nepříjemně ztvrdne. Včelaři proto čerstvě vytočený med tzv. "pastují", tj. že jej během krystalizace občas promíchají. Vznikající krystaly se při tom o sebe navzájem obrušují, takže jich vzniká mnohem více a menších, nemohou tak do sebe zapadat a utvořit pevnou strukturu. Med sice změní barvu na téměř bílou až perleťovou, ale uchová si veškeré cenné látky, které obsahuje jako med čerstvě vytočený.
PROPOLIS
Propolis je původně pryskyřice, kterou sbírají určité včely. Tuto pryskyřici potom včely obohatí sekrecí svých žláz, čímž ji přemění na propolis. Propolisem včely následně dezinfikují stěny úlu, jakož i veškerý povrch plástů.
PROPOLISOVÁ TINKTURA
Propolis byl macerován v 60ti procentním alkoholu.